Facturatie en BTW

Ik krijg vaak de vraag hoe de facturatie in zijn werk gaat en hoe het BTW proces dan verloopt. In dit blog leg ik dit in het kort uit. Heb je nog meer vragen, stel ze dan gerust.

Factureren

De factuur wordt opgesteld volgens de Portugese regelgeving voor het opstellen van facturen, wat in principe sterk overeenkomt met de Nederlandse regelgeving. Hieronder zie je een voorbeeld van een factuur.

Template Portugese factuur

BTW

Een startende ondernemer in Portugal moet BTW in rekening brengen het jaar nadat hij/zij een bepaalde omzetgrens overschrijdt. Dus ga je in jaar 1 over de omzetgrens heen, dan ben je in jaar 2 BTW plichtig.

In het eerste jaar hanteer ik dus het 0% BTW tarief. Dit kan gunstig zijn voor organisaties die zelf niet BTW plichtig zijn (eindgebruikers). Denk aan NGO’s bijvoorbeeld. 

Zodra ik BTW plichtig ben geworden, factuur ik met verlegde BTW naar buitenlandse bedrijven en organisaties die BTW plichtig zijn. Is de organisatie niet BTW plichtig dan kan de BTW niet verlegd worden en wordt het Portugese BTW tarief gehanteerd op de factuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close